Verschillende methodieken, maar met name de filosofie van de Academische Rijkunst wordt gebruikt om paarden op een eerlijke, verantwoorde en paardvriendelijke manier te trainen. De paarden gaan met veel plezier en vertrouwen met u samenwerken.
Vanwege de natuurlijke scheefheid van het paard is het van essentieel belang dat het paard eerst rechtgericht wordt. Dit gebeurt aan de hand van doordachte en logisch opgebouwde oefeningen die de methode van de Academische Rijkunst biedt.
Het op de juiste manier rechtrichten van het paard en mens is de basis van alle trainingen.
De definitie van een goed rechtgericht paard: een goed rechtgericht paard kan alle denkbare oefeningen zowel links als rechts even goed uitvoeren. U kunt hierbij denken aan bijv. het aandoen van een halster, leiden van het paard aan beide zijden, hoeven krabben en alle zijgangen en zelfs een passage. Ook u als trainer van uw paard zal zich steeds moeten rechtrichten om het gewenste resultaat te behalen. Onder het kopje Bewegingsprogramma kunt hierover meer lezen.
Het paard rechtrichten is een essentieel gegeven waar je, ongeacht de discipline, rekening mee moet houden.
Doelen bepalen, oplossingen zoeken, veiligheid en paard- en mensvriendelijke training. Onze methodiek is gebaseerd op het werken naar een doel of eventuele oplossing. Voor iedere combinatie is dat doel of die oplossing anders. Na een uitgebreid intake gesprek bepalen we een doel en gaan we dat opsplitsen in meerdere kleine doelen. Zo werken we in iedere trainingsfase aan een nieuw, maar vooral haalbaar doel om de samenwerking tussen paard en mens te verbeteren. Veiligheid en paardvriendelijkheid staan daarbij hoog in het vaandel.
Loswerken: het trainen van een loslopend paard in een kleinere ruimte. Een paard is gebaat bij een goede leider. Het geeft hem veiligheid en zekerheid. De trainer/eigenaar van het paard moet deze rol kunnen vervullen om een goede verstandhouding te krijgen met zijn paard. Een manier om dit te bereiken is de techniek loswerken. We trainen het paard los in een goed afgezette ruimte, paddock, loswerk-/longeercirkel of rijbaan. Dit is een belangrijk, regelmatig terugkerend aspect van de training. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen wordt steeds opgebouwd. De trainer/eigenaar leert tijdens het loswerken goed naar het paard kijken. Tijdens het loswerken komt naar voren waar u aan moet gaan werken. U leert omgaan met het geven en opbouwen van hulpen. Hier heeft u profijt van als u later van dichtbij met het paard gaat werken.
Grondwerk: het trainen van een paard aan een leadrope, materiaalgewenning, aanleren wijken voor fysieke druk, aanleren hulpen via materialen, voorbereidend werk op rijden. Bij grondwerk wordt het paard aangeleerd om te wijken voor de fysieke druk van de trainer en accepteren van de gebruikte materialen. Materialen zoals werkhalster, kaptoom, enkele lijn, barebackpad, teugels, dubbele lange lijnen. Maar ook het reageren op wijken voor druk op drijvende hulpen, ophoudende hulpen van de trainer. In deze fase wordt echter nog niet aan houding gewerkt. Het trailerladen en schriktraining vallen ook onder grondwerk.
Werken aan de longe/enkele lijn: het trainen van een paard vanaf de grond waarbij we de overgang maken naar een rijtechnische houding van het paard. We gebruiken alleen een kaptoom en lange lijn (en beslist geen enkel ander hulpmiddel zoals bijzet-, pessoa- of slofteugel). Ook wordt nooit op het bit gelongeerd! De onderkaak van het paard wordt namelijk altijd verkeerd geplaatst als er op het bit wordt gelongeerd. We verlengen onze drijvende arm eventueel met een stokje of zweep. De zweep dient alleen gebruikt te worden als aanwijsstok.
Dubbele lijnen: het trainen van een paard tussen 2 lange lijnen. Aanleren hulpen om de brug te maken naar veilig rijden op het (jonge) paard, gebruikt voor corrigerend werk, aanleren men-positie (mennen), als voorbereidend werk voor het lange teugelen. Het trainen van een paard tussen de dubbele lijnen wordt in vele kleine en veilige stappen aangeboden.
Academisch grondwerk: het trainen van een paard aan kaptoom en lijn eventueel met stokje/zweep. Aanleren van stelling, ondertredend binnenachterbeen, buiging van de wervelkolom, alle zijgangen in stap. De trainer loopt achterwaarts in positie schuin voor het paard.
Werk aan de hand: het trainen van een paard aan de hand in alle zijgangen en tempo`s op kaptoom, eventueel met bit. Werken aan de hand is een belangrijk onderdeel van de training volgens de Avalon’s methodiek. U leert uw paard alle oefeningen eerst aan de hand. Op deze manier krijgen zowel u als het paard de tijd om te begrijpen hoe een oefening behoort te gaan. U traint de coördinatie van uzelf en uw paard. En tevens de soepelheid en kracht van uw paard, zodat het dragen van ruitergewicht het paard vervolgens makkelijker af gaat. We werken zo aan het rechtrichten van het paard in alle dressuuroefeningen zoals overgangen, tempowisselingen, halthouden, achterwaarts gaan, voltes, schouderbinnen-waarts, travers, renvers, appuyement, pirouette, galop, galopwissel, piaffe en passage.
Ruitergevoel. Om goed te kunnen rijden moet u werken aan de zit. Een goede zit voelt, verbetert en helpt het paard in zijn bewegingen onder de ruiter. Als u voelend kunt rijden, kunt u ruitergevoel ontwikkelen. We raden u ten zeerste aan om uzelf ook recht te richten. Net als ieder paard heeft een mens ook een rechter of linker voorkeur. Om meer bewegingsgevoel te ontwikkelen kunt u denken aan het volgen van bijv. Tai Chi lessen.
Niveau van de training. Het niveau van de les wordt altijd aangepast aan de mogelijkheden van de ruiter en het paard. Daarbij speelt de leeftijd en opleidingsniveau van het paard een grote rol. Door in de eerste lessen een goede basis te leggen, is het ‘echte werk’ niet zo moeilijk meer. U zult versteld staan van het gemak waarmee uw paard de moeilijkste oefeningen uitvoert en vol vertrouwen met u mee gaat op bijv. concours of een strandrit.
U voelt dat de band tussen u en uw paard steeds sterker aan het worden is. Het paard wordt niet meer gedwongen tot iets, maar wil graag met u samenwerken. Jullie zijn een team. Het resultaat is een mooi, ontspannen en natuurlijk beeld.
Academisch rijden: het rijden volgens de filosofie van de Academische rijkunst is gebaseerd op doordacht trainen van het paard en uzelf. Door het gebruik te maken van bovenstaande trainingstechnieken ervaart u de rijkunst op zijn puurst. U voelt en ervaart de samensmelting tussen uzelf en uw paard. Het ultieme centaurgevoel: “two minds that want what two bodies can” (Bent Branderup). Hou er rekening mee, dit gevoel is er niet altijd. Maar op sommige momenten begrijpt het paard u volledig. Dat zijn de momenten waar we voor gaan in deze vorm van rijkunst.
Ware Rijkunst. We herontdekken de ware rijkunst! Trainen om het paard te verbeteren en zijn wereld en leven te verrijken. U zult er veel voor terugkrijgen van uw paard. U ziet het in de ogen van uw paard op het moment dat jullie elkaar ontmoeten.